Pénzváltás kisokos

Pénzváltás kisokos

A TransferWise-ról szakszerűen

2017. február 01. - havas01

A termékek és szolgáltatások országhatárok feletti áramlása a világban sosem tapasztalt méreteket öltött. Ezzel együtt teremtődött meg az igény határokon és pénznemeken átívelő pénzügyi szolgáltatásokra, melyek a modern technika segítségével ma már mindenki számára könnyen hozzáférhetőek. A deviza utalások piacán gombamód szaporodnak a perr-to-peer koncepción alapuló online pénzügyi szolgáltatások, melyek szemben a hagyományos banki tranzakciókkal, lényegesen kedvezőbb árat garantálnak a magán és üzleti szféra számára egyaránt.

A perr-to-peer koncepción alapuló online pénzügyi szolgáltatások úttörője a TransferWise, melynek szellemi atyja a Skype egyik alapítója. A későbbi alapítótársával együtt mindketten Angliában dolgoztak, csak az egyikük Euróban kapta a fizetését, amit mindig át kellett váltania fontra, míg másikuknak a fontban kapott fizetését kellett Euróra váltania, hogy fizethesse az otthoni lakáshitel részleteit. Mindketten sokat buktak a váltáson minden hónapban.

Itt jött a nagy ötlet, hogy miért nem szerveznek egy közösségi rendszert, ahol egymásra találnának a szereplők és megúsznák a pénzváltást. Ha közel annyian szeretnének Fontot Euróra váltani, mint ahányan ugyanezt fordítva, akkor egy platformra kell őket terelni és bármiféle váltás nélkül, egymás között elcserélni a pénzeket. Ha “A” 500 Eurónyi forintot szeretne Németországból Magyarországra küldeni “B”-nek, “C” pedig ugyanezt akarja, csak fordítva Magyarországról Németországba “D”-nek, akkor küldjük el az országon belül “A” pénzét “D”-nek, “C” pénzét pedig “B”-nek. Ezt a cserét bonyolítja biztonságosan és kényelmesen a TransferWise, így tud egy nagyságrenddel olcsóbban "pénzt váltani". A Wikipédia szerint 2015 végére havi 700 millió Euró forgalmat bonyolított le a TransferWise.

A TransferWise középárfolyamon vált, ezzel egyedülálló a hasonló szolgáltatók között. A tranzakciós díj általában nagyon kedvező, de pénznemektől függően változik, Forint-Euró váltásnál 0,7% (0,5% volt a tranzakciós adó bevezetéséig, de ezt a többletet mindenhol ugyanúgy meg kell fizetni).

Itt engedjetek meg egy személyes történetet. Észak-Németországban dolgozom egy multinacionális cégnél, hosszú távon a jövőmet mégis kis hazánkban képzelem el. Ennek megfelelően a megtakarításaimat Magyarországon szerettem volna elhelyezni, ehhez azonban át kellett váltanom és haza kellett juttatnom a pénzt. Azt az izzadást nem kívánom senkinek amit a többhavi megtakarítással a zsebemben leműveltem, miközben a pénzfelvétel-repülő-taxi-pénzváltó körök után végre eljutottam a bankig... Ekkor határoztam el, hogy ezt nem szívesen csinálom még egyszer végig, biztosan van erre valami 21. századi megoldás. Így találtam némi guglizás után a TransferWise-ra.

Kerestem egy meghívót, vasárnap beregisztráltam, mivel kedvező volt az árfolyam rögtön el is utaltam egymillió Forint értékű Eurót, kedden reggel néztem meg a magyar számlámat, pontosan rajta volt a teljes, kedvezménnyel előre kalkulált összeg. Abszolút elégedett vagyok, sokkal egyszerűbb, gyorsabb, biztonságosabb és olcsóbb volt ez így, mint ha magammal viszem a pénzt. Ráadásul szabadon választhatom meg a váltás időpontját, így az árfolyammal is lehet spekulálni.

A folyamat nagyon egyszerű:

1) Felkeresed a TransferWise honlapját. Érdemes meghívóval regisztrálni, amivel az első utalás 500 angol Fontig (jelenleg kb. 590 €) teljesen ingyenes, amellett hogy középárfolyamon történik a konverzió (Ilyenkor a Te kedvezményed mellett a meghívó felet is jutalmazzák).

2) Ekkor kiválasztod, hogy milyen pénznemből milyen pénznembe, illetve mekkora összeget szeretnél utalni. Fontos, hogy a bal oldalon szerepeljen a meghívó, csak így jelenik meg a jobb oldalon lévő kalkulációban a kedvezmény (pl. ha újratöltöd az oldalt, ez eltűnhet). Ugyanitt ellenörizheted az árfolyamot is (amely kicsit változhat, míg megérkezik a pénzed). Az emailcím + jelszó megadása után be is léphetsz.

3) A belépési utáni első oldalon még egyszer látod összefoglalva az összegeket, pénznemeket. 

4) A második oldalon a saját adataidat kell kitölteni.

5) A harmadik oldalon pedig a kedvezményezett adatait (ez lehet a másik pénznemű saját számlád is).

6) Az utolsó oldalon az utalás módját választod ki, ahogyan a korábban megadott összeget eljuttatod a TransferWise részére. 

7) Miután elindítottad az utalást, 1-4 napon belül (HUF-EUR váltás esetén ~1 nap) megtörténik a konverzió, és a TransferWise átutalja az összeget a céldevizában vezetett számlájáról a kedvezményezettnek.

Találtam egy példa videót, ebben végigkövetheted ugyanezeket a lépéseket:

Néhány fontos infó, tudnivaló a használatról:

Mennyibe kerül?

A legolcsóbb esetben 0,5% a kezelési költség, de minimum 1 euró. Forint-Euró váltásnál 0,7%. Romániába és Törökországba 1% a szolgáltatás díja.

A rendszer működési elve miatt a saját devizát csak a saját országba lehet küldeni és ugyanabban a devizában nem vállalnak transzfert. Vagyis forintot csak Magyarországra lehet küldeni, svájci frankot csak Svájcba és nem lehet Eurót küldeni az Euró-övezeten belül, pl. Ausztriából Belgiumba. Angol fontot is csak angol számlaszámról indíthatsz.

Ez olcsónak számít?

Igen. A TransferWise nagy előnye a biztonságos és kényelmes használat mellett, hogy a fenti kezelési költségen túl semmilyen egyéb díjat nem számol fel, valamint egyedülálló módon középárfolyamon vált. Más devizautalási módszerekkel való összehasonlításról olvasd el ezt a cikket.

Mennyire gyors?

Leginkább a fizetési módtól függ. A honlapon 1-4 napot adnak meg, én eddig mindig ún. SOFORT utalást használtam Euró-Forint konverzióban, másfél napon belül mindig rendben megérkezett az összeg.

Mennyire biztonságos?

A TransferWise a lehető legbiztonságosabb protokollokat használja, https ipari titkosítással. Mint a világ vezető pénzügyi intézményei, a TransferWise is be van jegyezve az Egyesült Királyság Pénzügyi Felügyeleténél. Az utalás és a pénz megérkezése közötti 1-2 napban a weboldalon tudod nyomon követni az utalásod státuszát.

Mi történik, ha elrontottam az utalást?

Semmi gond. Amíg nem teljesült a tranzakció, vissza tudod vonni az utalást, ekkor a teljes összeget, hiánytalanul visszautalják arra a számlára, amiről elindítottad a tranzakciót.

Mi történik, ha az utalás időtartama alatt zuhan be a céldeviza árfolyama?

Nagyon kellemetlen lehet, ha éppen jó árfolyamfekvés esetén kezdjük meg a tranzakciót majd nagyot zuhan az árfolyam. A TransferWise erre is biztosítékot kínál, tetszőlegesen meg lehet adni egy 0,5-3% közötti arányt, amekkora árfolyamcsökkenés esetén automatikusan felfüggeszti a tranzakciót és a teljes feladott összeget visszaküldi a számládra. Fordított esetben nem függesztik fel a folyamatot, a nyereség a tiéd :)

További kérdésekkel böngészd át a Gyakori kérdéseket, kérdezz itt kommentben, vagy írhatsz az ügyfélszolgálatnak is (angolul). Rendszerint fél napon belül válaszolnak. Igyekszem én is :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://penzvaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr5312172522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása